Thema 2013: “Banco Don Bosco” (werktitel)

Thema van de 56ste Brabantsedag:   Hoezo Middeleeuws?!

De wagenbouwers zijn vrij een onderwerp te kiezen uit de Middeleeuwen (een persoon, een gebeurtenis, etc.) binnen het Hertogdom Brabant, maar krijgen de opdracht om clichés over de Middeleeuwen te vermijden; dus onderwerpen als pest, ellende, oorlog en kwaad mogen niet worden uitgebeeld. Ze moeten zoeken naar het vernieuwende en positieve wat er in die periode is gebeurd en wat het ons gebracht heeft.

Met andere woorden: wat we nu weten over de Middeleeuwen is dat het een andere tijd was dan nu, maar soms ook verrassend hedendaags. De wagenbouwers krijgen dus de opdracht een ontwerp te maken waarbij de bezoeker zich afvraagt: ‘Hoezo is dit Middeleeuws?’, maar wat dus wel degelijk zijn oorsprong vindt in de Middeleeuwen.

Thema Vriendenkring Ietskes Schif: “Banco Don Bosco” (werktitel)

In de huidige tijd is het bankwezen helemaal verweven met onze samenleving. Ondanks dat we mede hierdoor de afgelopen jaren in een financiële crisis zijn beland, heeft het bankwezen wel degelijk de economie tot bloei gebracht.

Het bankwezen was echter in de Middeleeuwen een nieuw fenomeen. In de twaalfde eeuw gaf de paus de Lombarden (afkomstig uit Noord- en Midden-Italië) als enige volk toestemming om geld tegen rente uit te lenen. Zo arriveerden deze geldschieters ook in ‘s-Hertogenbosch.

Zij dreven hun geldhandel via een kraam, een tafel met weegschalen en zakken munten. In het Italiaans heette zo’n kraam een ‘banca’, daar is onze benaming ‘bank’ voor een geldinstelling van afgeleid. Het bankwezen kwam op gang, en binnen enkele jaren kwam de stad ‘s-Hertogenbosch tot bloei.

Als werktitel gebruiken we “Banco Don Bosco”. Met ons thema beelden we uit hoe het bankwezen door toedoen van de Italianen in ‘s-Hertogenbosch op gang komt. Zie hiervoor ook onderstaande ontwerpschets (rijrichting van rechts naar links). We laten zien hoe het geld vanuit Italië naar ‘s-Hertogenbosch stroomt, en hoe hierdoor de stad tot bloei komt. Klik op onderstaand plaatje om de ontwerpschets in meer detail te bekijken.

Hoe kwam het bankwezen tot bloei? Rijrichting van rechts naar links.

 

One thought on “Thema 2013: “Banco Don Bosco” (werktitel)

  1. Van 2003 tot 2005 werkte ik bij een adviesbureau in ‘s-Hertogenbosch dat destijds was gelegen aan het steegje geheten ‘Lombardje’ !!!!! Die naam zal wel afkomstig zijn van de Lombarden die hier hun bankiersvak kwamen uitoefenen. Grappig. Ik wist wel dat die naam uit Italië afkomstig was maar niet de hoed en de rand. Zo zie je maar hoe de Brabantse Dag tot een beter inzicht in de geschiedenis van Brabant leidt !

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*