28 engelenhoofdjes van gips

We zijn nog niet begonnen met de bouw van de wagen, maar we zijn al wel bezig met de voorbereiding. Op dit moment maken we een mal om later 28 engelenhoofdjes in gips te kunnen gieten.

Vorig jaar hebben we bij de Vliegende Hollander dezelfde techniek toegepast om de leeuwenkoppen op het schip te maken. Zie hier het eindresultaat.
434.jpg

En wat maken we nu?

Hieronder is op een oude foto te zien hoe de koorbanken er uit zagen, met daarop de engelenhoofdjes. Wij maken deze engelenhoofdjes na van klei en maken er daarna gipsafgietsels van.

Het maken van de mal

Om gips te kunnen gieten heb je een mal nodig. We maken deze mal van rubber, omdat je hiermee complexe vormen lossend kunt gieten. Eerst maken we een moedermodel van klei. Op de foto is te zien dat we deze secuur afwerken, omdat alle foutjes en onnauwkeurigheden anders zichtbaar zijn in de afgietsels.
Als het model gereed is, wordt er een rubberen mal van gemaakt. Wij gebruiken siliconenrubber omdat deze lossend is voor bijna alle kunststoffen en gips. Het rubber bestaat uit twee componenten. In vloeibare vorm wordt het over het model gegoten. Daarna hardt het uit en kan de moedervorm eruit gehaald worden.
We hebben nu een negatieve mal van de originele vorm van het Engeltje. Nu is het klaar voor gebruik en kunnen er vele puppekes mee gegoten worden!

3 thoughts on “28 engelenhoofdjes van gips

  1. Ja Geetje daar gaan we weer op na vele avonden en middagen gieten snijden

    heb er weer zin in

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*