Thema 2012: De koorbanken van Wouw (bekijk video)

Thema Brabantsedag 2012: Meesterwerken

De 55e Brabantsedag in Heeze heeft dit jaar als motto: Meesterwerken. Het motto verwijst naar meesterwerken uit het Brabantse verleden. Het kan gaan over schilderkunst, muziek, literatuur of architectuur in zowel het Nederlandse als Belgische deel van het vroegere hertogdom Brabant.

Elke wagenbouwersgroep is in een categorie ingedeeld, waarbinnen zij een meesterwerk uitkiezen dat als basis dient voor het thema van hun wagen. Ietskes Schif is ingedeeld in de groep Beeldhouwwerken en edelsmeedkunst. Zodoende hebben wij het volgende thema gekozen.

De koorbanken van Wouw: een meesterwerk gered van de vijand

Als mensen bereid zijn hun leven te wagen voor een kunstwerk, dan moet het wel een meesterwerk zijn…

De beroemde koorbanken van Wouw behoorden tot de fraaiste houtsnijwerken in de barokstijl. Hoewel ze oorspronkelijk in Antwerpen werden vervaardigd, verhuisden ze in de 19e eeuw naar de Sint Lambertuskerk te Wouw. Hier verwierven ze ruim 100 jaar lang veel bekijks.

Helaas brak de Tweede Wereldoorlog uit. In een actie van totale vernielzucht brachten de Duitsers de kerktoren tot ontploffing en bestookten de kerk met fosforgranaten. Het prachtige beeldhouwwerk dreigde voor altijd verloren te gaan.

Om dit te voorkomen, zette de pastoor van Wouw haastig een reddingsactie op touw. Een aantal moedige dorpelingen betrad de belaagde kerk. Zij wisten 18 beelden voor latere generaties veilig te stellen voordat de kerk volledig afbrandde.

Ietskes Schif brengt deze heldhaftige actie in beeld. De praalwagen wordt een ode aan de heldendaad waartoe het prachtige kunstwerk de beeldenredders inspireerde.

Als mensen bereid zijn hun leven te wagen voor een kunstwerk, dan moet het wel een meesterwerk zijn…

 

5 thoughts on “Thema 2012: De koorbanken van Wouw (bekijk video)

  1. Ziet er erg gaaf uit. Mooi dat kerkbanken zo spectaculair op straat worden gezet. Schept weer hoge verwachtingen. Succes dit jaar!

  2. Indrukwekkend verhaal. Ook de eerste opzet; goed gevonden en maakt nieuwsgierig!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*