Het belang van de totaalscore

Picture2.jpgElk jaar is het weer enorm spannend: op welke plek zouden we belanden? Als je de uitslag van vorig jaar bestudeert, blijkt dat je niet wint door je vooral te focussen op één onderdeel, maar door je te richten op het totaal. De kans dat je in de top 3 komt door op elk onderdeel vijfde te worden, is groter dan wanneer je één onderdeel heel goed wilt doen. Alleen een mooie wagen maken heeft geen zin. Wat is een goede strategie om te winnen? En hoe goed volgde elke groep deze strategie? Lees het hier.

Hoe werkt de jurering ook al weer?

Zoals de meeste mensen weten, werkt de puntentelling van de jury als volgt:

 • Er zijn drie onderdelen waar de groep op gescoord wordt: Overdracht van onderwerp (Thema), Spel en Vorm.
 • De Jury bepaalt per onderdeel op welke positie de groep is geëindigd. Zo was Ietskes Schif vorig jaar eerste op spel, dus kregen we daarvoor 1 punt.
 • De drie behaalde punten worden bij elkaar opgeteld. De groep met het laagste aantal punten is de winnaar. Voorbeeld: Ietskes Schif had vorig jaar 14 punten en werd daarmee vierde.
 • De groep die eerste is geworden, dingt niet mee naar de afzonderlijke prijzen voor Thema, Spel en Vorm.  De Rooie Hoek was vorig jaar algemeen winnaar, waardoor de eerste prijs voor Thema naar De Lambrekvrienden ging. Zij hadden namelijk twee punten behaald op Thema.

Hoe deed Ietskes Schif het vorig jaar?

Ik heb de punten van Ietskes Schif van 2009 in een plaatje gegooid: 

We werden 8e op thema (8 punten), 1e op spel (1 punt) en 5e op Vorm (5 punten). In totaal hadden we dus 14 punten gehaald, wat goed was voor een vierde plek. Nogmaals, het gaat er om om een zo laag mogelijke totaalscore te behalen.

Onze totaalscore was relatief laag doordat we 1 punt op Spel haalden en de 5 punten op vormgeving. Hadden we op thema beter gescoord, dan was onze totaalscore beter geweest, en konden we een andere positie hebben gehad.

Hoe deden de andere groepen het vorig jaar?

Hetzelfde heb ik voor de andere groepen gedaan in het onderstaande plaatje.

Ook hier valt weer op: de meeste groepen scoren niet constant over de drie groepen.

 • Nummer 1 De Rooie Hoek liet Nummer 2 Schenkels achter met 6 punten. De Rooie Hoek had namelijk consequent over de drie categorieën gescoord, maar Schenkels liet punten liggen op Thema: zij werden op deze categorie negende.
 • Als Ietskes Schif 5e was geworden op het thema, dan hadden we 11 punten gehad, en waren we 2e geworden.
 • Hopeloos vormde een geduchte concurrent. Zij scoorden op zowel Vorm als op Thema 3 punten. Waren  ze 5e geworden op Spel, dan waren ze tweede geworden. Nu waren ze 12e op Spel, waardoor ze in het algemeen klassement 5e werden.

Dé strategie: richt je op het totaalconcept

Wil je dus winnen, dan moet je over de hele linie goed scoren. Enkel focussen op een mooie wagen of op goed spel zal niet helpen. Dit zou wel eens een goede formule kunnen zijn:

 1. Bedenk een goed thema. Zorg dat dit niet te voor hand liggend is, maar enkele “denkslagen” van het hoofdthema af. Een dubbele bodem, een dubbele laag.
 2. Zorg dat het spel en de vormgeving dit thema versterken. Voorbeeld: in 2008 beeldde De Rooie Hoek de watersnoodramp uit. De mensen die het spel uitvoerden sjouwden zandzakken. Het sjouwen van de zakken zette de dijken van de wagen in beweging: de waterlijn wordt lager. Zo zie je dat alle elementen in elkaar verweven waren en elkaar versterkten. Gevolg: een lage totaalscore doordat over alle categorieën laag werd gescoord.

Dat de totaalscore belangrijker is dan de afzonderlijke delen, blijkt wel uit de score van De Rijten. Zij werden op alle categorieën vierde of vijfde, maar door de lage totaalscore (13 punten) werden ze derde.

Hoe succesvol waren de groepen in deze strategie?

Op basis van de uitslagen kun je ook kijken hoe goed elke groep was in het richten op het totaal. De score in de grafiek hieronder geeft aan hoe consequent de groep over de categorieën heeft gescoord en hoe succesvol dit uiteindelijk was*.

Zo zie je dat o.a. dat:

 • De Rooie Hoek zich zeer succesvol op een totaalconcept heeft gericht.
 • De Engelse Tuin de op 4na succesvolste “totaalconceptbedenker is”.

 

Ietskes Schif is dit jaar in ieder geval weer hard bezig om een goed totaalconcept neer te zetten. Het spel en de vorm moeten het thema goed versterken. Ik ben erg benieuwd wat jullie van deze strategie vinden, dus ik wil je ook uitnodigen om hieronder te reageren.

* Dit is gedaan door de standaarddeviate over de drie categorieën te vermenigvuldigen met de eindscore.

One thought on “Het belang van de totaalscore

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*